fredag den 21. juli 2017

Snažím sa presadiť v európskej konkurencii, hlási mladá badmintonistka

"Dúfam, že sa mi podarí získať zlatú medailu," verí si reprezentantka Moravskosliezskeho kraja, nasadená ako turnajová jednotka.

Mladá pretekárka sa v Plzni predstavila už v zmiešaných štvorhrách. So svojím spoluhráčom Adamom Blaníkem, s ktorým hrala prvýkrát až na olympiáde, rolu nasadených jedničiek nepotvrdili. S turnajom sa rozlúčili už vo štvrťfinále, keď nestačili na budúce víťaza zo Stredočeského kraja. "Boli to tri vyrovnané sety, ale bohužiaľ to nevyšlo.S mojou psychikou do dvojhry to ale nič neurobilo, "hovorí sebavedome Švábíková.

Mládežnícka olympiáda je v tuzemsku podľa Švábíkové najlepším podnikom, minimálne po organizačnej stránke. "Majstrovstvá republiky sa hrá v dvoch dňoch, olympiáda trvá štyri dni, tak� �e mám viac voľného času. Na druhej strane som zvyknutá hrať aj sedem zápasov denne, tu hrám maximálne tri, "hovorí o zápasovom vyťažení mladá pretekárka.

V európskej konkurencii sa Švábíková presadzuje aj v starších kategóriách. S o rok starší partnerkou sa na európskom šampionáte devätnásťročných umiestnila na deviatom mieste. Vo dvojhrách zbierala tituly na Cypre, v Chorvátsku alebo v Španielsku. "Až tento rok som začala vychádzať za hranice a hneď prišli úspechy.Snažím sa hlavne presadiť v Európe. "

To potvrdzuje aj jej tréner Luděk Žídek. "Aktuálne najdôležitejšie cieľ je presadiť sa na európskej scéne," zdôrazňuje. "Vyberáme turnaja tak, aby nám niečo priniesli a aby sa Tereza ďalej posúvala," dodal Žídek.

Po ukončení deviatej triedy na základnej škole v Ostrave sa Švábíková chystá na športové gymnázium. Vzhľadom k častým tréningom a náročnému cestovanie p o turnajoch ju učitelia s absenciou vychádzajú v ústrety. "Záleží len na dohode s učiteľkou. Oznámim, že budem chýbať a prípadné testy si dopíšem inokedy, "vysvetľuje.

Mladá pretekárka trénuje v ostravskom Centre individuálnych športov (CISO) pod vedením trénera Luďka múrik.Práve on na jej bedmintonový vývoj dohliada už od začiatkov. "Do centra prišla ako malé dievčatko, ale až posledné tri roky sa jej venujem individuálne," líči spoločnú spoluprácu Žídek. "Technikou úderu a predovšetkým rýchlosťou prevyšuje ostatné hráčky," opisuje prednosti osobný tréner. Ako tréner by rád svoju zverenkyňu videl v budúcnosti aj na olympiáde.

"Olympiáda je obrovská motivácia, ale teraz je dôležité, aby ju to bavilo a u zostala u tohto športu," želá si Žídek.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar